Kamp Alanında Ateş Yakarken Nelere Dikkat Edilmeli

İllaki severiz kamp ateşlerini; gecesi ayrı gündüzü ayrı görsel şölen yaşatır. Seyretmesi keyiflidir, mest oluruz karşısında. Bazen yakar ısınırız, bazen karnımızı doyururuz, etrafında toplanır güleriz,oynarız, bazen de baka baka dalar gideriz. Kamp ateşi her zaman hoştur; peki ama doğru kamp ateşi nasıl yakılır? Doğaya zarar vermeden kamp ateşi yakmak için nelere dikkat etmek gerekir? Hazırsanız, doğa dostu kampçı nasıl ateş yakar bakalım…

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır, Nelere Dikkat Edilir?

1- Odununu yanında getirmez:

Evet, doğa dostu bir kampçı kamp yapacağı yere başka bir bölgeden, uzak bir yerden odun taşımaz. Bunun yerine yakacak odunları ya kamp alanından ya da yakınından temin eder. Çünkü kamp alanına uzak ya da farklı bir bölgeden taşınan odunlar istilacı olabilen, bölgeye uyumsuz böcekleri de beraberinde getirebilir.

 

 

2- Yaş ağaçlardan asla odun çıkarmaz:

Doğa dostu bir kampçı ağaçların ormanların bir parçası olduğunu herkesten iyi bilir. Erezyonu önleyen, diğer canlı ve bitkilere besin ve organik madde sağlayan ağaçların biyolojik çeşitlilik açısından da doğaya katkı sağladığını aklından çıkarmaz. Doğa dostu bir kampçı canlı bir ağaçtan yakacak odun çıkarmaz ancak ve ancak tamamen kurumuş ve yerlere düşmüş parçalardan faydalanır.

 

 

3- Çalılık alanda ateş yakmaz:

Doğa dostu bir kampçı çalılık ya da dallarla kaplı alanlarda ateş yakmaz. Çünkü küçücük bir köz bile uygunsuz alanlarda yangına sebebiyet verebilir. Doğa dostu bir kampçı ateş yakmadan önce bulunduğu sahayı iyi değerlendirir; daha önce ateş yakıldığı anlaşılan ateş çemberleri var mı diye alanı mutlaka inceler. Her zaman daha önce ateş yakmak için kullanılan alanları tercih eder.

 

 

4- Sorumluluğun kendisinde olduğunu iyi bilir:

Doğa dostu bir kampçı doğru yerde ateş yakmış olsa bile ateşin tüm sorumluluğunun kendisinde olduğunu, çevreye zarar verecek hale dönüşmemesi için kontrolü bırakmaması gerektiğini iyi bilir. Günün hangi saatinde olursa olsun, gündüz ya da gece kamp ateşi yaktığınızda en önemli şey alınan sorumluluğu unutmamaktır.

 

 

5- Bölgeyle ilgili sınırlamaları öğrenir:

Doğa dostu bir kampçı kamp ateşi yakmak istediği alanla ilgili bekçilerden ya da kamp alanı sorumlularından gerekli izinleri alıp, varsa bulunduğu bölgenin kendine özgü sınırlamalarını öğrenir.

 

 

6- Ateş yakacağı yerin seçiminin önemli olduğunu iyi bilir:

Yapılacak en doğru şey daha önce ateş yakıldığı belli olan yerlerde ateş yakmaktır. Eğer böyle bir alan yoksa önce kendisine bir ateş çemberi çizer, çizdiği alanı kazıp ateş çukurunun içini ve etrafını yanmayacak taşlarla çevreler ve ateşini yakar.

 

 

7- Ateşin tamamen söndüğünden emin olur:

Doğa dostu bir kampçı kamp ateşini söndürmek için tek başına su dökmenin yeterli olmayacağını bilir. Söndürme işleminin tamamlanması için su döktükten sonra ateş yakılan alanın oksijenle temasını önlemek için toprak veya kumla kapatmak iyi bir tercihtir. Ateş çemberinin etrafını saran taşların tamamen soğuduğundan emin olup kül ve benzeri kalıntıları da etrafa saçarak alandan ayrılmak en doğru ateş söndürme işlemidir.